5.1.06

Ontlezing?

Al jaren schijnen we, zo beweren de cijfers althans, te ontlezen. Vanaf de komst van het internet (en radio en tv neem ik aan) is men bang voor ontlezing.
Maar wat is dat eigenlijk, die ontlezing?
Is het de zorg dat we niet meer lezen, of is het de zorg dat we niet het juiste lezen?

In bijna al het gepubliceerde over ontlezing gaat het om de gevestigde instituten: De Krant, De literatuur, het gedrukte woord, de bijbel.

Maar hoe kan het dan dat Kidsweek snel groeit? Ik heb begrepen tijdens het tweede verjaarspartijtje dat er wel 72 minuten gemiddeld! gelezen wordt.

En is lezen op het beeldscherm geen lezen?
En al die smsjes dan?
En mails, en weblogs?
En wat met boekenluisteren? Telt dat?
Is het niet vooral een verschuiving in wat we lezen en van wie?
En die uitverkochte bijbel? Het stijgende bibliotheekbezoek? Harry Potter?

We lezen anders, dat wel.

Eind januari een verslag naar de verhalen achter de ontlezinghype op radio 1.
Op de vrijdagmiddag, bij 1 op de middag.

2 Comments:

Blogger Arnoud Odding said...

Die hele angst voor ontlezing hangt samen met de angst voor verandering. Een oude 'elite' die niet snapt dat ze zelf een probleem hebben. Het lezen van romans of kranten is net zo iets als het beluisteren van een symfonieorkest. Saai voor hen die hun betekenis vinden in andere media. Maar er is wel een ander probleem: de veranderingen gaan steeds sneller. Hoeveel veranderingen kan een samenleving aan zonder te desintegreren?

Zo goed als de samenleving te verdelen is in arm en rijk, verschillende culturen (Berbers, Hindoestaans, Jordanezen), zo goed is de samenleving te verdelen in sub-culturen die verschillende media gebruiken en verschillende 'talen' spreken. Is dat erg? Op zich niet, maar het is en blijft een scheidslijn en op scheidslijnen ontstaan uiteindelijk botsingen. Verandering is een stimulans, maar hoeveel verandering kan een samenleving verdragen?

7/1/06 19:57  
Blogger Jeroen Mirck said...

Bloggen en sms'en is ook lezen (en schrijven), mar het is een stuk gefragmenteerder, waardoor soms de nuance zoekraakt.

24/1/06 14:34  

Post a Comment

<< Home